UPDATE 2 "Normele actuale spun ca garantiile trebuie reevaluate cel putin odata pe an. Discutam cu BNR pentru va evaluarea garantiilor sa se faca individual atunci cand se acorda creditul si atunci cand se pune problema unei evnetuale executari a garntiei iar pe durata creditului garantiile, in special cele care sunt sub forma de apartamente, case etc., sa se evalueze dupa asa anumita metoda: "din birou" - aplicandu-se niste indici de depreciere unanim acceptati, a declarat Radu Ghetea, presedintele CEC si al Asociatiei Romane a Bancilor cu ocazia conferintei "Iesirea din criza - perspective economice si politici de raspuns".
"Am inteles din discutiile cu BNR ca nu se impotrivesc sa aplicam un asemenea sistem numai ca va trebui sa gasim impreuna cu ANEVAR si cu alte organizatii de acest gen acea modalitate de aplicare a indicilor astfel incat acestia sa reflecte realitatea"., a mai spus Ghetea.
UPDATE 1 Sunt 2 lucruri foarte rele care s-ar putea intampla daca Guvernul ar mari TVA-ul: ar dauna procesului de dezinflatie si ar zgudui puternic efortul de a iesi din recesiune. Nu stiu ce s-ar putea face ca sa fie crescute veniturile la buget", a declarat Adrian Vasilescu, consilier al Guvernatorului BNR Mugur Isarescu.
UPDATE Mihai Tanasescu (FMI): "Impartasesc sentimentul Bancii Nationale privind faptul ca majorarea TVA nu este in momntul de fata elementul care sa conduca la o crestere de venituri fara sa lase in urma dureri foarte mari. In acelasi timp nu putem in continuare sa strangem doar 30-31% din PIB bani la buget si sa cheltuim 39-40%, nu avem cum sa finantam acest deficit."
Declaratiile au fost facute cu ocazia conferintei "Iesirea din criza - perspective economice si politici de raspuns".
Adrian Vasilescu (BNR):
Trebuie sa fim atenti pentru ca orice cutremur are replici si s-ar putea ca replicile sa fie p