Fost portar la echipa de fotbal Oţelu Roşu, Sartti şi-a descoperit la pensie latura artistică. La vârsta sa, unii pensionari preferă să stea pe bancă, să joace cărţi sau să se odihnească „la una mică" cu vecinii de stradă sau palier. Ion Cloşanu are aproape 70 de ani şi preferă să facă plimbări lungi cu bicicleta în jurul oraşului. De multe ori ajunge şi la 30 de km de oraş de unde nu vine cu braţul plin de rădăcini şi crengi uscate. Toată viaţa lui, Ion Cloşanu a fost un sportiv activ. Ani de zile portarul echipei de fotbal a oraşului şi toată lumea îl cunoaşte sub numele de Sartti. Acum bătrânul stă toată ziua în atelierul său şi şlefuieşte rădăcini şi crengi din care apar fel de fel de forme ce te duc cu gândul la poveşti şi legende. Fiecare piesă este un unicat, iar tot ceea ce face este să cureţe bucăţile de lemn, să le şlefuiască şi mai apoi să le dea cu lac.
Piese unicat
Artistul spune că ,,fiecare piesă este unică. Natura nu face duplicate. Eu nu fac nimic altceva decât să le curăţ, le prelucrez şi le dau cu lac. Uitaţi, aceasta este ,,Pasărea măiastră" , am un animal preistoric, acesta este ,,Copacul vieţii", iar exemplele ar putea continua fiindcă are peste 150 de exponate. Atelierul şi l-a amenajat în garajul care a găzduit vechea Dacie a familiei. ,,Aici lucrez, iar în partea astalaltă am galeria de artă. Sunt cam îngrămădite, dar nu am ce face. Şi casa este plină şi m-a scos nevasta afară cu ele. A oprit ea ce a crezut că este mai frumos şi apoi m-a dat afară". Dacă este galeria de artă, trebuie şi un critic de artă. Acesta este Margareta Budriş, fostă profesoară de desen şi limba română.
,,Ceea ce face domnul Ion, este o reprezentare naivă a unor opere de artă celebre. Aceasta seamănă cu una din ,,Păsările" lui Brâncuşi, aici avem un grup statuar gen Lacon şi exemplele ar putea continua. Unele exponate au forme umane, altele- de anima