Invitaţiile adresate de Rusia la ceremoniile celei de-a 65-a aniversări a Zilei Victoriei împotriva nazismului oferă o imagine asupra relaţiilor externe ale Moscovei.
Federaţia Rusă se află în aceste zile în faza ultimelor pregătiri pentru ceremoniile organizate pentru celebrarea celei de-a 65-a aniversări a Zilei Victoriei împotriva nazismului - un moment încărcat de mult simbolism, dar şi o ceremonie care oferă o imagine asupra stadiului relaţiilor externe ale Moscovei. Ca şi în trecut, şi anul acesta invitaţiile oficiale la ceremonii au fost formulate în funcţie de considerente diplomatice, care, pe lângă contextul istoric, au ţinut cont de interesele externe ale prezentului.
La ceremonia din acest an, care se va desfăşura între 7 şi 10 mai, Kremlinul aşteaptă 40 de lideri - şefi de stat şi de guvern din statele fostei URSS sau din alianţa antinazistă. Lista celor prezenţi urmează, în general, criterii istorice şi economice uşor de decelat. Germania asumării trecutului, de exemplu, este astăzi cel mai mare partener comercial al Moscovei. Franţa este gata să vândă Rusiei nave de război şi să se alăture proiectului de gazoduct South Stream, pe care Rusia îl dezvoltă împreună cu Italia. Partenerul nehotărât din South Stream, Bulgaria, are statut istoric special - panslavismul a făcut ca Sofia să nu declare niciodată război URSS, în pofida insistenţelor aliatului nazist. Şi Polonia va fi prezentă, nu numai pentru că relaţiile Moscova-Varşovia s-au îmbunătăţit după catastrofa aeriană de la Smolensk, ci şi pentru că atât Rusia, cât şi guvernul liberal polonez au făcut în ultimii ani eforturi substanţiale de reapropiere.
Singurul stat „neinvitat", conform MAE rus, citat de RIA Novosti, este în acest an inamicul din cea mai recentă intervenţie militară rusă, Georgia, al cărei preşedinte este nomina odiosa pentru Moscova. Lista absenţilor anunţaţi include S