Analiştii BRD cred că, presat de FMI, dar şi de sindicate, Guvernul va opta pentru soluţia "mult mai uşoară" de a majora de anul viitor taxele şi impozitele. Experţii BRD sunt sceptici privind relansarea economicăşi şi-au revizuit în scădere previziunile privind creşterea Produsului Intern Brut, de la 1,5 la 1%.
Analiştii BRD cred că, presat de FMI, dar şi de sindicate, Guvernul va opta pentru soluţia "mult mai uşoară" de a majora de anul viitor taxele şi impozitele.
Experţii BRD sunt sceptici privind relansarea economicăşi şi-au revizuit în scădere previziunile privind creşterea Produsului Intern Brut, de la 1,5 la 1%.
În aceste condiţii, "anul 2010 rămâne unul dificil şi turbulent", mai ales că "măsurile concrete pentru limitarea cheltuielilor publice întâmpină o opoziţie puternică atât în Parlament, cât şi pe străzi", se arată în raport.
Cum nu se poate bizui pe creşterea PIB-ului, "cel mai probabil, abordarea actuală orientată pe cheltuieli va fi înlocuită, posibil în 2011, cu o orientare spre venituri şi majorări de taxe", estimează analiştii cunoscutei bănci.
Aceştia analizează şi variantele posibile: de la majorarea TVA, la eliminarea sau majorarea cotei unice. Prima variantă, creşterea TVA implică însă un risc ridicat de creştere a evaziunii. Şi majorarea cotei unice de 16% va fi greu de suportat social, apreciază analiştii BRD.
Rămâne atunci o ultimă soluţie: eliminarea cotei unice şi înlocuirea ei cu un sistem de impozitare progresivă, o propunere ferm susţinută de Opoziţia social-democrată. Lea Berzuc, despre raportul BRD.
Analiştii BRD cred că, presat de FMI, dar şi de sindicate, Guvernul va opta pentru soluţia "mult mai uşoară" de a majora de anul viitor taxele şi impozitele. Experţii BRD sunt sceptici privind relansarea economicăşi şi-au revizuit în scădere previziunile privind creşterea Produsului Intern Brut, de