Cercetările în domeniul geriatriei semnalează că, pentru a rămâne în formă odată cu trecerea anilor, o alimentaţie bogată în antioxidanţi, în vitamine, minerale şi în aminoacizi poate remedia aspectele neplăcute care apar la majoritatea persoanelor vârstnice.
Terapeuţii spun că starea de sănătate o datorăm substanţelor revigorante conţinute în hrana de fiecare zi. Mierea de Manuka, piperul de Cayene şi fructele goji, renumite pentru miraculoasele lor substanţe hrănitoare, confirmă afirmaţia specialiştilor.
Goji, fructele tinereţii
Deşi fructele goji sunt cunoscute în Tibet şi folosite în medicina tradiţională de mai bine de 2.000 de ani, proprietăţile lor nutritive au fost recunoscute foarte recent de medicina modernă.
S-a constatat că localnicii care consumau zilnic fructele goji erau mai energici şi mai sănătoşi chiar şi după ce depăşeau vârsta de 100 de ani. În Tibet s-a dovedit că numărul persoanelor centenare este de 16 ori mai mare, comparativ cu alte regiuni ale lumii.
Nutriţioniştii consideră că aceste fructe conţin cea mai mare concentraţie de antioxidanţi (inclusiv glutation, care previne îmbătrânirea precoce), de caroten, de minerale şi de vitamine precum E şi C. Specialiştii recomandă să se consume 25 g de fructe goji la micul dejun. O cură de 20 de zile ajută la creşterea imunităţii.
Piperul de Cayenne, remediu anticancer
Zeci de specii de ardei iute conţin capsaicină, o substanţă care le dă gustul iute. O varietate foarte cunoscută este ardeiul iute de Cayenne. Din coaja şi din semniţele lui uscate şi măcinate se prepară „piperul de Cayenne", un praf roşu, care este de 20 de ori mai iute decât o boia obişnuită. Se adaugă în cantităţi mici în tocăniţe, în ciorbe, sau în salate.
Datorită capsaicinei, piperul de Cayenne este un puternic antioxidant. Una dintre proprietăţile sale este că stimulează metabo