Maria-Magdalena Ionita
Casa si Familia Capsa in Romania moderna, 1852-1950
Editura Oscar Print
O carte-obiect de-a dreptul surprinzatoare: o cutie de carton pe care scrie "Maison Gr. Capsa. Grande Confiserie. Fournisseur brevete de la Cour Royale de Roumanie, Bucarest" si in care banuiesti ca se afla bomboane de ciocolata ori trufe. Daca ridici capacul, descoperi o carte format mare, tiparita pe hartie velina, cu zeci de imagini de epoca. Este istoria renumitei Case Capsa, teza de doctorat a autoarei. Destinele Casei Capsa sunt urmarite intr-un cadru larg, in cel al evolutiei economice a Romaniei si al moderizarii sale. Familia Capsa facea parte dintr-u grup mai mare de aromani care au venit in Tara Romaneasca si in Transilvania in secolul al XVIII-lea. Cojocarul Dumitru Capsa si-a luat o nevasta la Brasov, apoi s-a stabilit la Bucuresti, a avut patru copii, unul dintre baieti fiind tatal celor care aveau sa aduca familiei renumele de cei mai mari cofetari ai neamului. Cartea urmareste, pe de o parte, comertul bucurestean de prelucrare alimentara de la 1850, legile si structura sa organizatorica; pe de alta parte, istoria familiei care, in vremea lui Grigore Capsa, a cunoscut prosperitatea maxima (1868-1902), dar si consolidarea prestigiului, dupa 1900, modernizarea si extinderea Casei Capsa, pana la rechizitionarea de catre comunisti, in 1949. Volumul cuprinde si o anexa cu o lista selectiva a personalitatilor romanesti si straine oaspeti ai Casei Capsa. "Lucrarea ne transmite o imagine a societatii romanesti si totodata un aspect important si sugestiv al procesului de europenizare culinara, de impletire pe acest plan a Occidnetului cu Orientul, creandu-s ein acest fel un tip caracteristic, care este departe de a reflecta o imitatie servila, el evidentiind mai degraba un remarcabil spirit creator" (acad. Dan Berindei).
Editia a d