Minorităţile din România vor avea parte de învăţământ în limba maternă, de la grădiniţă până la facultate, iar elevii care nu pot studia în oraşele în care locuiesc vor beneficia de transport, cazare şi masă gratuite.
Noile prevederi ale legii educaţiei, trimisă spre dezbatere în Parlament de Guvernul Emil Boc, sunt foarte generoase cu cetăţenii români care aparţin minorităţilor naţionale. Astfel, conform proiectului iniţiat de ministrul Daniel Funeriu, persoanele aparţinând minorităţilor naţionale vor avea dreptul să studieze în limba maternă “la toate nivelurile, tipurile şi formele de învăţământ”. Maghiarii, nemţii şi ceilalţi minoritari din România vor învăţa în limba maternă inclusiv geografia şi istoria României, lucru neacceptat până acum de nici unul dintre guvernele postdecembriste din România. De asemenea, Ministerul Educaţiei are obligaţia de a le asigura minoritarilor toate materialele didactice de care au nevoie în procesul de învăţământ.
Transport gratuit pentru minoritari
Elevii care aparţin minorităţilor naţionale ce nu au posibilitatea, în localitatea de domiciliu, de a învăţa limba maternă sunt sprijiniţi prin decontarea transportului la cea mai apropiată şcoală cu predare în limba minorităţii respective sau primesc cazare şi masă gratuite. Prevederea e cel puţin stranie, dacă luăm în considerare că elevii români care stau în sate izolate şi merg kilometri întregi pe jos nu beneficiază de nici un fel de subvenţie pentru transport.
Marko Bela, preşedintele UDMR: «Susţinem acest proiect care oferă o descentralizare reală»
“Acest proiect pe care noi îl susţinem oferă o descentralizare reală privind învăţământul în limba minorităţilor. Comunităţile vor lua decizia în ceea ce priveşte propriul lor proces educaţional”, a declarat vicepremierul Marko Bela, prezent la dezbaterea publică “Legea educaţiei naţionale - un pas