Una din cele mai nonconformiste primării din ţară, cea din Mediaş, pune în practică o idee din cele mai năstruşnice. Peste de 30 de cărţi prind viaţă timp de câteva zile, prin oameni ca noi toţi, într-un proiect sprijinit financiar de Conmisia Europeană.
CITEŞTE ŞI:
Turnelul Internaţional de Tenis pentru juniori la Mediaş
Cum ar fi dacă aţi vrea să aflaţi câteva date despre Al Doilea Război Mondial şi v-ar povesti totul un veteran, fost soldat în război, care a trăit urgia pe viu. Sau cum ar fi să vreţi să vă interesaţi despre clişeele care se spun despre dascăli – că sunt prea scorţoşi, că au uitat cum e fii tânăr, că dau prea multe teme pentru acasă - şi toate aceste stereotipuri v-ar fi explicate, pe larg, chiar de un profesor. Ca să nu mai vorbim despre avocatură, modele de succes în afaceri şi viaţă sau medicină. Totul de la cartea vie, care ştie din experienţă.
40 de minute împrumut
Primăria Mediaş desfăşoară la mijlocul săptămânii viitoare proiectul „Biblioteca vie”. 30 de cărţi vii îi aşteaptă pe oameni să intre în dialog cu ele şi să le cunoască poveştile care se ascund în paginile lor. „Biblioteca vie functionează ca o bibliotecă obişnuită - cititorii, pot împrumuta o carte pentru o perioadă limitată de timp, 40 minute. Există însă două aspecte importante: cărţile sunt fiinţe umane şi intră într-un dialog personal cu cititorul”, explică organizatorii.
Toate profesiile, de la A la Z
Militari, doctori, avocaţi, poliţişti, pompieri, deţinuţi, romi, persoane cu disabilităţi şi mulţi alţii îi aşteaptă pe medieşeni în biblioteca vie. Cristian Schuster este un împătimit al naturii, a urcat pe Kilimanjaro şi Mont Blanc, şi mai nou este o carte. „Locuiesc la ţară, în satul Dupuş, comuna Aţel. Ziua o încep în grădină printre straturi sau o scurtă plimbare cu caţeluşi, momente în care analizez planul