* El speră ca Ordonanţa 84/2006, care limitează dreptul de deţinere a acţiunilor SIF la 1% să fie anulată
Mihai Fercală, preşedintele SIF Transilvania, a declarat că speră ca primul termen la Curtea Constituţională în dosarul prin care compania a solicitat anularea actului normativ (Ordonanţa 84/2006) prin care se limitează pragul de deţinere de acţiuni în cadrul SIF-urilor la 1% să fie într-o lună - o lună şi jumătate. "Noi credem că vom avea succes, având în vedere că suntem societăţi private, iar statul nu ar trebui să se implice în viaţa unor companii private", a explicat sursa citată.
Anul trecut, acţionarii SIF Transilvania au aprobat ridicarea pragului de deţinere de la 1% la 5%, cu păstrarea dreptului de vor pentru doar un procent din acţiuni. Deocamdată, această decizie nu poate fi aplicată deoarece CNVM a atacat-o, în baza ordonanţei amintite.
"Activitatea noastră este extrem de limitată şi, după ce vom încerca să creştem pragul de deţinere de la 1 la 5%, dar şi pragul de vot la aceeaşi valoare, vom încerca să transformăm SIF Transilvania într-un grup de firme, pentru că acum nu funcţionăm nici ca un fond de investiţii, nici ca un grup de firme, ci ceva între", a spus Fercală. Acesta a precizat că activitatea SIF-ului va fi orientată în principal către industrie şi turism, dar şi către partea financiară, activităţi care au adus profituri importante societăţii.
Mihai Fercală a mai precizat că pragul de 1% a fost impus de fostul ministru de Finanţe, Ionuţ Popescu, care deţinea acţiuni şi la SIF Transilvania, care a promovat o ordonanţă de urgenţă într-o vacanţă parlamentară, în urmă cu trei ani, deşi Guvernul nu era abilitat pentru emiterea unui act normativ în ceea ce priveşte piaţa de capital.
"Consiliul de Administraţie al SIF3 a dorit să ridice pragul de deţinere la 5% ca să permită concentrarea capitalului şi să uşureze ad