Au început negocierile pentru noul Contract colectiv de muncă la nivel naţional. Creşterea salariului minim şi eliminarea confuziilor privind concedierile sunt principalele modificări aşteptate. În 2010 expiră Contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional (CCMN), document care, alături de Codul muncii, reprezintă principalul instrument juridic căruia i se supune piaţa muncii. Aşadar, până în decembrie, sindicatele, patronatele şi Ministerul Muncii trebuie să ajungă l
Au început negocierile pentru noul Contract colectiv de muncă la nivel naţional. Creşterea salariului minim şi eliminarea confuziilor privind concedierile sunt principalele modificări aşteptate.
În 2010 expiră Contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional (CCMN), document care, alături de Codul muncii, reprezintă principalul instrument juridic căruia i se supune piaţa muncii. Aşadar, până în decembrie, sindicatele, patronatele şi Ministerul Muncii trebuie să ajungă la un acord în privinţa modificării actualului document.
Ce se va schimba, aşadar, odată cu intrarea în vigoare a noului act? „În primul rând, este vorba de politica salariului minim. Vreau să ne asigurăm că, în cinci ani, salariul minim va reprezenta jumătate din valoarea salariului mediu pe economie. Prin urmare, în CCMN va trebui trecută o prognoză a salariului minim pe următorii ani, chestiune care va fi benefică pentru toată lumea, inclusiv pentru angajatori, care îşi vor putea realiza proiecţiile de buget anual în funcţie de acest indicator. Evident, va exista o posibilitate de corecţie a acestui cuantum, fiindcă nu vrem să sărim calul“, spune liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu. În momentul de faţă, salariul minim brut este de 600 de lei în mediul privat şi de 705 lei în sectorul public, în timp ce salariul mediu brut era în luna februarie de 1.940 de lei.
Angajaţii buni, la coadă
Una dintre cel