Şeful Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a declarat astăzi, într-un interviu acordat unui cotidian german, că nu susţine introducerea unei clauze de expulzare din zona euro a statelor care înregistreaza restanţe în materie de reformă bugetară, cum este cazul Greciei. Sursa: Reuters
Modificarea tratatelor europene pe politică bugetară este susţinută cu precădere de Germania.
Roland Koch, unul dintre membrii cu greutate ai partidului din care face parte şi cancelarul Angela Merkel, ar fi de acord cu introducerea unei astfel de clauze, consemnează presa bavareză, citată de AFP. Aceasta, pe fundalul mult mai sonor din Parlamentul European, unde se cer măsuri de penalizare a ţărilor cu probleme.
Abaterile se plătesc
În apărarea repetenţilor, s-a ridicat şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care consideră că actualele legi nu au nevoie să fie modificate. Problema este dată nu de anomia tratatelor, ci de ignorarea prevederilor legilor în vigoare.
„Tratatele europene nu prevăd o atfel de posibilitate şi ar fi o eroare să le amendăm” , a declarat Barroso pentru publicaţia germană Hamburger Abendblatt, citată de AFP.
Oficialul european consideră că „scopul nostru este să facem în aşa fel încât toate ţările membre ale zonei euro să respecte regulile.”
Criza s-ar putea extinde
Îngrijorările lui Barroso faţă de consecinţele expulzării Greciei din zona euro sunt cu atât mai întemeiate cu cât situaţia critică din Grecia poate afecta alte ţări cu deficit major în 2010, precum Spania sau Portugalia.
Ministrul Economiei spaniol, Elena Salgado, a apreciat că, pentru ţara sa, anul 2010 va aduce măsuri restrictive mai dure, angajându-se ca, până în 2013, deficitul din Produsul Intern Brut (PIB) să ajungă la numai 3%, prag impus de normele europene. În 2009, Spania a avut unul