Ministerul Finantelor si-a planificat sa imprumute in luna mai de pe piata locala 4,5 miliarde de lei (putin peste un miliard de euro) prin vanzarea de certificate de trezorerie si obligatiuni, suma fiind aproape dubla fata de volumul titlurilor care vor ajunge la scadenta.
"Probabil ca Finantele au nevoie de bani pentru a plati arieratele", spune un dealer.
Prima licitatie va fi organizata la inceputul saptamanii viitoare, cand Finantele vor sa vanda certificate pe un an in valoare de 1,5 miliarde de lei. Luna viitoare va fi redeschisa o emisiune de obligatiuni pe zece ani din 2007, prin care statul vrea sa atraga 700 de milioane de lei. O astfel de licitatie a fost organizata si pe 22 aprilie, cand au fost vandute titluri de 700 mil. lei (exact nivelul planificat) la un randament mediu de 7,02% pe an.
Statul nu are in lunile urmatoare scadente importante la titlurile de stat, dupa ce in 2009 s-a reorientat spre finantari pe termene mai lungi. Abia in noiembrie serviciul datoriei va sari de echivalentul a sase miliarde de lei, deoarece va ajunge la scadenta un imprumut in euro contractat anul trecut de la bancile locale. Pe de alta parte, Trezoreria trebuie sa isi asigure mai multe lichiditati, in conditiile in care Fondul Monetar International nu va mai permite redirectionarea fondurilor din imprumutul extern pentru finantarea directa a deficitului bugetar.
Guvernul s-a angajat sa reduca anul acesta deficitul bugetar de la 7,4% din Produsul Intern Brut, cat a fost anul trecut, la 5,9%, dar sarcina este cu atat mai dificila cu cat revenirea economiei se lasa asteptata, iar veniturile la buget pe primul trimestru au fost cu 1,4% mai mici decat cele realizate in perioada similara din 2009. Guvernul a reusit sa respecte totusi in primul trimestru tinta de deficit de 1,5% din PIB agreata cu FMI, insa analistii suspecteaza ca pentru aceasta au fo