Atunci cand a izbucnit criza din Grecia s-a vorbit de o criza de credibilitate. Apoi s-a adus in discutie rolul speculatorilor. Acum a venit randul agentiilor de rating sa intre in randul vinovatilor. In ce masura influenteaza deciziile agentiilor de rating investitorii si cat din criza actuala este vina lor?
Agentiile de rating au intrat in vizorul oficialilor europeni care le acuza, chiar daca nu direct, ca au alimentat criza ce afecteaza statele cu probleme financiare, cum este cazul Greciei, care se lupta cu datorii uriase, scrie The Wall Street Journal.
"Pana la urma cine este Standard & Poor's?", a intrebat Amadeu Altafaj, purtatorul de cuvant al lui Olli Rehn, comisarul pentru afaceri monetare. Pentru a nu lasa sa se inteleaga ca pune la indoiala decizia agentiei privind Grecia, el adauga: "Ma intrebam eu". "Nu sunt expert in agentii de rating", explica el.
El nu este insa singurul care face afirmatii la adresa agentiei de rating.
"Bineinteles ca ne asteptam ca agentiile de rating, la fel ca si alti jucatori din sistemul financiar, mai ales intr-o perioada dificila si delicata cum este aceasta, sa actioneze responsabil si sa analizeze riguros situatia", a afirmat Chantal Hughes, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene. Ea a completat ca se astepta ca agentiile sa tina cont de angajamentul asumat de FMI si de zona euro pentru salvarea Greciei.
Agentia de rating care a dat peste cap Europa
Standard & Poor's a dat o lovitura Europei, dupa ce a modificat in sens negativ ratingul Spaniei de la AA plus la AA. Decizia a survenit la doar o zi dupa ce agentia a retrogradat ratingurile Portugaliei si Greciei, provocand o vanzare in masa pe pietele financiare. Grecia, care a ajuns sa aiba acelasi rating ca acela al Romaniei, a devenit prima dintre cele 16 state care utilizeaza moneda euro care a primit ratingul "junk".
Sef