Conducerea Ministerului Agriculturii a anuntat decizia de a vizita mai multe tari din vest pentru a prelua modelul sistemului de irigatii cu costuri reduse la energie si la distributia apei.
"Vrem sa descoperim cum functioneaza aceste sisteme de irigatii din alte state si vrem sa vedem de unde vin aceste reduceri de costuri ale apei pentru irigat si de ce nu le putem aplica si noi. Trebuie sa intelegem ce putem face si noi cu sistemele de irigatii ca sa ajungem cel putin la un cost echivalent pentru a putea fi competitivi pe culturile care necesita apa", a anuntat Mihail Dumitru, ministrul agriculturii, in urma discutiilor avute cu producatorii agricoli.
Producatorii sustin ca sistemul are nevoie de circa 5-6 mld. euro pentru a putea rivaliza cu agricultura din Occident.
Majoritatea instalatiilor folosite pentru irigat in Romania sunt uzate si trebuie schimbate cu unele performante, costurile cu energia si distributia apei ajung la cel putin 2.000 de lei pe hectar, iar agricultorii nu mai primesc subventii pentru irigat. "Avem apa aproape si ne uitam la ea pentru ca nu putem reduce costurile de irigatii. Vrem sa vedem cum fermierii portughezi, de exemplu, care se confrunta cu temperaturi mult mai mari, pot iriga la preturi mai scazute", motiveaza Nicolae Sitaru, presedintele Ligii Aasociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) decizia de a organiza delegatii impreuna cu reprezentanti ai Ministerului Agriculturii in tari ca Spania, Portugalia, Italia sau Franta.
"Noi nu am gasit o posibilitate de a ajuta agricultorii in subventionarea apei sau a curentului electric pe care ei o solicita. Vom merge impreuna cu ei (fermierii) sa vedem ce se intampla in infrastructura altor state, unde sunt ajutoare pentru ca nu vrem sa descoperim noi roata, e descoperita de altii", completeaza Agrian Radulescu, sectretar de stat in Ministerului Agricu