Contribuabilii germani sunt nemulţumiţi de sprijinul financiar pe care cancelarul Angela Merkel l-a promis Greciei. Presa germană a scris că, din cele 120 de miliarde de euro pe care Grecia ar urma să le primească de la UE pentru a nu intra în insolvenţă, 25 de miliarde le va da Germania.
Joachim Starbatty, un profesor universitar specializat în economie, a ameninţat chiar că va da statul în judecată. Cel mai citit tabloid din Germania, Bild, a titrat ziele trecute "Grecii vor şi mai mult din miliardele noastre", avansând apoi suma de 25 de miliarde de euro - partea pe care o va asigura Germania. Un sondaj de opinie dat publicităţii săptămâna aceasta arată că 57% dintre germani nu sunt de acord cu împrumutul.
Cu toate acestea, preşedintele Băncii Naţionale a Germaniei, Axel Weber, spune că împrumutul este necesar pentru a nu se extinde criza şi în alte state, caz în care şi Germania ar fi afectată. "În prezent este cea mai bună metodă de a preveni consecinţele negative ale crizei şi a ne asigura că nu se extinde şi în alte state europene", a declarat Weber.
Grecii se tem de ei înşişi
Împrumutul nu este văzut cu ochi buni de toată lumea nici în Grecia. Psihologul grec Kostas Euthimiou spune că împrumutul pe cale să fie primit o să-i facă pe greci să se comporte ca nişte "copii răsfăţaţi". "Mentalul colectiv al naţiunii este desprins de realitate. Grecii se comportă ca nişte copii răsfăţai. De câte ori se confruntă cu o problemă, ei cred că o zână va veni şi va rezolva problema. Nu ştiu să-şi rezolve singuri problemele, aşteaptă mereu să vină cineva mai mare din afară şi să o rezolve pentru ei", a spus Euthimiou.
Între timp, protestele de stradă continuă în Grecia, cetăţenii fiind nemulţumiţi de măsurile de austeritate pe care Guvernul le-a impus. Poliţia din Atena a folosit gaze lacrimogene împotriva a 500 de persoane care manifestau în f