Copiii rămân cu sentimente confuze atunci când unul dintre bunici părăseşte această lume. Află în continuare cum îţi poţi ajuta micuţul să facă faţă tristeţii.
Avorbi cu copilul despre semnificaţia morţii nu este o sarcină uşoară pentru niciun părinte. A încerca să-i explici ce înseamnă ea tocmai odată cu decesul unui bunic este o misiune şi mai dificilă.
Copiii, chiar şi cei de numai trei-patru ani, sunt, într-o oarecare măsură, conştienţi de semnificaţia morţii. Fie că au văzut în parc o insectă sau o pasăre moartă, fie că au privit la televizor un film în care cineva a decedat, cei mici au o noţiune despre ce înseamnă acest eveniment neplăcut. Cu toate acestea, când este vorba despre trecerea în nefiinţă a unei persoane dragi lui, lucrurile iau o cu totul altă semnificaţie.
Nu-i da explicaţii nerealiste
Majoritatea copiilor au nevoie de informaţii suplimentare despre ceea ce înseamnă decesul unei persoane dragi. Nu trebuie să eviţi să discuţi cu copilul despre acest subiect de teamă că îl vei întrista. În caz contrar, vei crea un mister şi o teamă exagerate.
Şi, sub nicio formă, nu denatura semnificaţia morţii. Dacă îi vei spune lucruri de genul „Bunicul doarme acum", el se va aştepta să se trezească şi va fi foarte confuz că nu se va întâmpla acest lucru. Trebuie să-i explici copilului că moartea este etapa finală a vieţii şi că bunicul sau bunica a fost pregătit/ă pentru ea.
Asigură-l că nu este vina lui
Copiii, în special cei cu vârste între patru şi şase ani, au tendinţa de a se învinovăţi pentru evenimentele neplăcute din viaţa lor. Acest lucru este valabil şi în cazul unui deces în familie, aşa încât, chiar dacă nu îşi exprimă vinovăţia, ar fi bine să-ţi asiguri copilul că ceea ce s-a întâmplat nu a fost din vina lui.
Dintre întrebările care îi macină pe copii, una foarte frecventă este cum îi va afecta, c