Costurile planului de salvare a statului elen ar putea fi de trei ori mai mari decât se apreciase iniţial. În schimbul banilor, Atena are de îndeplinit condiţii drastice, au avertizat UE şi FMI. Sursa: AP
Grecia ar putea avea nevoie de asistenţă financiară în valoare de peste 100 de miliarde de euro, nu de 45, suma vehiculată până în prezent, au avertizat mai mulţi oficiali germani.
Ministrul de finanţe din guvernul de la Berlin, Rainer Brüderle, a avansat suma de 135 de miliarde de euro, în timp ce mai mulţi parlamentari de opoziţie au evocat - după o întâlnire cu şeful FMI, Dominique Strauss-Kahn, şi cu cel al Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet - un pachet financiar cuprins între 100 şi 120 de miliarde de euro.
Sumele menţionate, din care circa 16 miliarde ar fi doar contribuţia Germaniei, ar acoperi nevoile financiare ale statului elen pentru următorii trei ani, au precizat oficialii citaţi. FMI nu a confirmat aceste scenarii.
Opoziţia germană a dat asigurări că va vota în parlament planul de salvare a economiei elene. La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a respins acuzaţiile lansate în ultimele zile la adresa guvernului, criticat pentru ritmul lent cu care s-a implicat în gestionarea crizei elene.
Potrivit purtătorului de cuvânt al lui Merkel, cancelarul a „dat mereu asigurări” că va ajuta statul elen dacă Atena îndeplineşte o serie de precondiţii.
Risc de contagiere
Pe fondul tratativelor prelungite privind asistenţa financiară oferită statului elen, preşedintele Băncii Centrale a Germaniei, Axel Weber, a avertizat că întreaga zonă euro riscă să cadă victimă acestei crize.
„În final, ajutorul oferit Greciei este cel mai bun mijloc de care dispunem acum pentru a evita propagarea crizei către alte ţări ale comunităţii şi consecinţele negative pentru z