Edilul-şef al Capitalei vrea să le impună furnizorilor de utilităţi o taxă pentru utilizarea spaţiului public, care se va regăsi însă în facturile plătite de bucureşteni. Sursa: Vlad Stănescu
Taxă pe stâlpii reţelelor electrice, pe metru-liniar de cablu care traversează spaţiul public, dar şi pe căminele de apă şi de gaze. Asta vrea să le impună furnizorilor de utilităţi edilul-şef al Capitalei, Sorin Oprescu, începând de anul viitor.
Deşi riscă procese atât din partea firmelor de cablu şi de telefonie, cât şi din partea societăţilor de distribuţie a energiei electrice, a gazelor şi a apei potabile - aşa cum s-a întâmplat deja la Bacău sau la Pia tra-Neamţ - edilul Bucureştiului vine cu argumente în apărarea lui: „Stâlpii, cablurile şi construcţiile tehnice ocupă în mod haotic suprafeţe mari de teren faţă de necesităţile reale”.
Dacă şi judecătorii vor lua o decizie în favoarea municipalităţii, noua „taxă pentru utilizarea temporară a spaţiului public” se va regăsi în facturile plătite de bucureşteni, ameninţă furnizorii.
1,5 lei pe zi pentru fiecare metru pătrat ocupat de un stâlp
Concret, proiectul de hotărâre de consiliu pregătit de reprezentanţii municipalităţii prevede că se vor achita 1,5 lei pe metrul pătrat/zi pentru „construcţii tehnice şi echipamente cu diferite destinaţii, subterane şi/sau supraterane - diverse cămine, construcţii speciale pentru aerisiri, stâlpi, cabine stradale tip ONU (optical network unit - unitate de reţea optică), cofrete şi tablouri electrice, cofrete de protecţie catodică, dulapuri, joncţiuni)”.
În plus, în cazul reţelelor de internet, telefonie şi cablu TV, edilii vor să perceapă 0,05 lei/zi pentru fiecare metru liniar de cablu ce traversează spaţiul public. „Aceste taxe vor fi plătite de proprietarii reţelelor”, se specifică în proiect. Firmele sunt însă vehemen