Peste 1.000 de societăţi care s-au trezit listate în anii ‚90 pe Rasdaq, în perioada cuponiadei, fără a avea vreo legătură cu piaţa de capital, ar putea fi scoase din scriptele bursei. O discuţie interesantă despre rolul brokerilor şi analiştilor în piaţa de capital a fost începută săptămâna trecută de către preşedintele-director general al Intercapital Invest, Răzvan Paşol. Nu este vorba de rolul pe care îl au brokerii în piaţă ca intermediari de operaţiuni,
Peste 1.000 de societăţi care s-au trezit listate în anii ‚90 pe Rasdaq, în perioada cuponiadei, fără a avea vreo legătură cu piaţa de capital, ar putea fi scoase din scriptele bursei.
O discuţie interesantă despre rolul brokerilor şi analiştilor în piaţa de capital a fost începută săptămâna trecută de către preşedintele-director general al Intercapital Invest, Răzvan Paşol. Nu este vorba de rolul pe care îl au brokerii în piaţă ca intermediari de operaţiuni, ci ca sursă de informaţie pentru investitori prin rapoartele şi analizele periodice. „Chiar furnizăm valoare adăugată investitorilor de pe piaţa de capital?“, se întreabă Paşol.
Pentru a găsi răspunsul, şeful Intercapital utilizează o serie de metode statistice aplicate pe piaţa românească de capital. „Conform teoriei pieţelor eficiente formulată de Eugene Fama, peţurile acţiunilor reflectă deja toate informaţiile disponibile care pot influenţa evoluţia“, spune Paşol. În cazul în care teoria este adevărată, analizele fundamentale şi tehnice nu mai au nicio valoare în predicţia cotaţiilor, iar rezultatul este imposibilitatea obţinerii unor câştiguri mai mari decât media pieţei.
Primul test al eficacităţii analizelor efectuate de Răzvan Paşol este staţionaritatea. Aceasta înseamnă că seriile de date nu stau pe loc, însă evoluează după un set de reguli care nu se schimbă în timp. Utilizând evoluţia titlurilor SIF Oltenia (simbol SIF5