Cel mai înalt vârf de pe Terra pare să fie piatra de încercare pentru alpinistul pietrean, care nu renunţă, totuşi, la ideea de a învinge ghinionul.
Profesorul Sorin Baciu, lector-doctor în cadrul Departamentului de Geologie la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi, a vrut să marcheze împlinirea a 150 de ani de la înfiinţarea celei mai vechi universităţi din România prin arborarea steagului instituţiei pe Everest, cel mai înalt munte de pe pământ, la o înălţime de 8.850 de metri. Expediţia, începută pe 31 martie, trebuia să se încheie pe 5 iunie, însă a luat sfârşit cu o lună şi jumătate înainte.
Evacuat de urgenţă
„Am ajuns în tabăra de bază, la 5.400 de metri altitudine. Făceam antrenamente pe un gheţar şi am avut un accident. Mi-am dislocat nişte vertebre, a fost atins nervul sciatic, iar durerea a coborât pe piciorul drept. Nu am mai putut să merg, iar medicul a decis, pe 25 aprilie, că trebuie să fiu evacuat de urgenţă“, a povestit Sorin Baciu.
Chiar dacă experienţa de acum a fost una mai puţin fericită, exploratorul Sorin Baciu a reuşit o mare performanţă: a fost singurul român acceptat în echipa exploratorului Russell Brice în încercarea de a accede pe „acoperişul lumii“.
Prima încercare - în 1996
Aceasta a fost a doua încercare a profesorului pietrean de a ajunge pe cel mai înalt vârf de pe Terra. El a mai avut o tentativă în 1996, dar a fost nevoit să renunţe la expediţia pe Everest din cauza vremii. „A fost un an groaznic din cauza vremii şi mulţi alpinişti şi-au pierdut viaţa atunci“, îşi aminteşte alpinistul.
Chiar dacă steagul Universităţii „Cuza“ nu a ajuns încă pe Everest, profesorul Sorin Baciu a reuşit să-l arboreze până acum pe alte două vârfuri ale lumii. „În 2009 l-am arborat pe vârful Mera Peak (6.476 metri) din Himalaya, iar în 2007 pe Aconcagua (6.962 metri), cel mai î