Doi dintre administratorii reclamaţi la Poliţie au şi scăpat de urmărirea penală. Tranzacţiile intracomunitare sunt printre cele mai noi metode de eludare a taxelor şi impozitelor. Până acum, autorii „ingineriilor financiare" au scăpat foarte ieftin.
Noile tipuri de evaziune fiscală au apărut odată cu integrarea României în Uniunea Europeană.
Câteva firme din Vrancea nu s-au dat la o parte din a încerca să înşele vigilenţa Fiscului, mai ales în această perioadă de criză, pentru a reduce cheltuielile din societate, prin folosirea metodei „Caruselul".
„Metoda este foarte simplă. O firmă din România cumpără din ţările Uniunii Europene bunuri şi servicii pentru care nu s-au plătit TVA, le livrează în interiorul ţării, vânzând marfa cu TVA, apoi dispare fără să mai plătească taxele şi impozitele datorate bugetului statului.
Acest lucru se produce din cauză că în tranzacţiile intracomunitare trec chiar şi şase luni până când statul membru în care trebuie plătită TVA primeşte informaţii despre tranzacţie", ne-a precizat Mugurel Mălureanu, comisarul şef al Gărzii Financiare Vrancea.
Comisarii Gărzii Financiare Vrancea au înaintat către Parchet şi Poliţie şase sesizări penale, cu un prejudiciu de aproape 517.000 de lei, în cauză fiind firme care au încercat acest subterfugiu de a scăpa de plata dărilor către stat.
Soluţii blânde pentru „ţepari"
Anul trecut, trei patroni de firme au fost reclamaţi pentru fraudarea Fiscului prin această metodă. Doi au scăpat de pedeapsă.
„Două dosare au fost soluţionate, dintre care unul cu neînceperea urmăririi penale, în alt caz s-a recuperat prejudiciul şi s-a încetat urmărirea penală iar un dosar se află în lucru", ne-a declarat Cătălina Olteanu, purtător de cuvânt IPJ Vrancea.
Reprezentanţii mediului de afaceri sunt de părere că în momentul de faţă există un teren propice încercărilor de