Sport
- Directorul firmei de echipament sportiv "ANCADA" -
In toamna anului trecut, cand clubul "Universitatea Cluj" si-a aniversat 90 de ani de existenta, Mircea Barna, fostul mare baschetbalist al echipei de pe Somes, era rasplatit pentru meritele sale cu titlul de Maestru Emerit al Sportului. Sutelor de invitati din acea zi le-au ramas insa cu precadere intiparite in minte cuvintele insufletite ale premiatului, care, dincolo de formula protocolara intalnita in asemenea ocazii, a atins un punct nevralgic pentru societatea romaneasca de astazi: faptul ca elevii si studentii - tinerii in general - nu mai fac sport, devenind sedentari. Situatia este alarmanta. Ne plangem ca avem o groaza de copii obezi si nesociabili, dar pe de alta parte, nu suntem in stare sa-i determinam sa se apuce de sport," a spus Mircea Barna, care a si trecut, de altfel, la treaba. Prin intermediul Ancada - firma sa de echipament sportiv - d-l Barna a lansat cateva campanii adresate copiilor si tinerilor, prin care spera sa le insufle bucuria de-a face miscare. Iata povestea unui fost sportiv de performanta, stabilit inainte de 1989 in Germania si reintors apoi acasa, pentru ca sufletul lui a ramas intotdeauna aproape de Cluj si de "U".
*
- De peste douazeci de ani sunteti tot pe drumuri. Povestiti-ne putin despre traseele dumneavoastra intre Romania si in lumea cea mare.
- Am plecat din tara intr-un moment crucial: eu eram la final de cariera sportiva, in timp ce fetele mele, Anca si Ada, aflate inca la varste foarte fragede, promiteau imens pe terenul de tenis. In ceea ce ma priveste, eram afectat de un conflict cu un oficial de la Federatie, care facuse tot posibilul sa-mi blocheze drumul spre nationala de baschet, desi eram cel mai bun conducator de joc din tara la vremea aceea. Ulterior, mi-am dat seama ca Dumnezeu m-a pus, de fapt,