Până în anul 1973, pe strada Griviţei, la numărul 35, se putea vedea o placă memorială unde scria: „Aici a locuit Gheorghiu Dej".Conform istoricului gălăţean, Ion Caşu, placa a dispărut în momentul când Nicolae Ceauşescu a hotărât să demoleze Casa Muzeu.
VEZI AICI
GALERIE FOTO cu imagini din mahalaua unde a stat fostul dictator Gheorghiu-Dej
Gheorghiu Dej a venit în Galaţi în 1926. S-a angajat ca muncitor la „Societatea de Tramvaie", apoi ca electrician la atelierele CFR. La Uzina Mecanică îl cunoaşte pe Jan Teodorescu, la care va locui o vreme în gazdă pe strada Griviţei.
CITEŞTE ŞI
Povestea incredibilă a artistului care a cântat pentru Nixon, Ceauşescu şi Gheorghiu-Dej
Ultimul bragagiu: „Gheorghiu Dej trimitea avionul la Galaţi după bragă"
În această perioadă o cunoaşte pe Maria Alexe, fata unui sifonar din Galaţi cu care se va căsători. Cu această femeie a avut două fete: Vasilica, fiica preferata a lui Dej, şi Constantina.
Jos cu Dej!
„A locuit o vreme pe strada Griviţei, iar apoi s-a mutat la socri pe strada I.l Caragiale. Pe Griviţei a existat mulţi ani o placă memorială. După 1970, Ceauşescu a dat ordin să fie demolată toată zona aceea", povesteşte Ion Caşu.
Din cauza "ieşirilor comuniste", a fost mutat disciplinar la Dej. Soţia lui a refuzat să-l însoţească. În 1933, fata sifonarului îl părăseşte şi se căsătoreşte cu un funcţionar public din Galaţi.
Se spune că din cauza acestui incident Dej a rămas cu o mare sete de revanşă. Ura mici meşteşugari şi a interzis, când a ajuns la putere, orice iniţiativă privată. De asemenea, niciun funcţionar care a lucrat în vechiul regim nu a mai rămas pe poziţie cu el la putere. Toţi au fost înlocuiţi cu semi-analfabeţi din rândurile ţărănimii şi muncitorimii.
Mărturisirile unui fost deţinut politic: „Mă băteau cu furtunul de cauciuc pâ