Corespondenţă din Shanghai
La Shanghai va avea loc inaugurarea celei mai mari expoziţii mondiale din toate timpurile, la care participă aproximativ 200 de ţări şi organizaţii internaţionale. Timp de şapte ani, chinezii s-au pregătit ca la carte pentru acest eveniment - au construit 200 de kilometri de linii de metrou, 40 de kilometri de autostradă, două tuneluri subterane, o linie de Maglev şi un terminal de aeroport. Întregul parc expoziţional, construit pe o fostă mlaştină, este de trei ori mai mare decât cel al expoziţiei din Japonia din 2005.
NORUL DE CENUŞĂ A BLOCAT VIZITA OFICIALĂ A MINISTERULUI ECONOMIEI
România, reprezentată printr-un pavilion sub formă de măr, o construcţie uriaşă realizată după un concept sută la sută naţional, a avut deja, zilele trecute, o primă interacţiune cu vizitatorii chinezi. Câţiva mii de vizitatori - sunt voci care spun că ar fi fost 10.000 - au spart barierele de securitate din jurul pavilionului pentru a avea acces la spectacolele oferite de români.
Nu s-au înghesuit însă să apară la Shanghai reprezentanţii Ministerului român al Economiei. Delegaţia formată din 15 persoane, între care ministrul Adriean Videanu şi oameni de afaceri din România, şi-a amânat pentru luna iunie vizita în capitala financiară a Chinei.
Motivul: norul de cenuşă care a bulversat traficul aerian european. Delegaţia ar fi trebuit să părăsească România la 23 aprilie pentru un miniturneu în Asia de sud-est. Astfel că, în momentul în care la Shanghai se va deschide oficial pavilionul României, sâmbătă 1 mai, orele locale 11.00 a.m. (06.00, ora noastră), ţara noastră va fi reprezentată de Comisarul general al României la expoziţie, Ferdinand Nagy.
La deschiderea oficială a expoziţiei Uniunea Europeană va fi reprezentată de Jose Manuel Barrosso, invitat special la deschidere, iar Franţa de preşedintele Nicolas