Şcoala a fost înfiinţată în 2003 şi atrage an de an tot mai mulţi elevi dornici să înveţe tainele acestei meserii. O fundaţie elveţiană a ales să înfiinţeze această şcoală la Hărman pentru că în Transilvania au descoperit sute de instrumente cu o vechime impresionantă.
Saşii și maghiarii, protestanţii de altădată, au lăsat locului o moştenire impresionantă în lăcaşele de cult.
„Raportat la suprafaţă, în această regiune este cea mai mare pondere de orgi pe metru pătrat. Însă nu prea există specialişti care să se ocupe de restaurarea lor. Vorbim de instrumente vechi de câteva secole, acoperite de uitare şi neglijenţă. Ne-am propus să înviem o pasiune, dar şi anumite sunete care animau altădată bisericile protestante", a explicat Barbara Dutli, administratorul atelierului de la Hărman.
Au înfiinţat o meserie
Ca să facă o şcoală de profil, reprezentanţii fundaţiei elveţiene au fost nevoiţi iniţial să înscrie ocupaţia de constructor-restaurator de orgă în nomenclatorul meseriilor şi să conceapă un standard de pregătire profesională complet nou în România. Pe parcursul anilor de şcolarizare, elevii sunt supuşi mai multor examinări ale competenţelor.
„Oferim aici trei ani de şcolarizare, iar în fiecare an sunt instruiţi de la trei la cinci elevi. Cei care doresc să înveţe această meserie trebuie să aibă răbdare, dar să şi demonstreze că au un talent înnăscut. Construcţia sau restaurarea orgilor reuneşte competenţe de bun meseriaş cu abilităţi artistice", a completat Barbara Dutli.
Model occidental
Meseria de constructor-restaurator de orgă se învaţă la Hărman după modelul elveţian şi german. 80% din activitatea elevilor este alcătuită din partea practică. Noţiunile teoretice sunt deprinse în cadrul cursurilor predate la Universitatea Transilvania, în cadrul Facultăţii de Industrie a Lemnului. Pe