David Spriggs, un stomatolog scoţian pensionat, locuieşte de peste cinci ani în Cluj-Napoca. Bărbatul a scăpat de cancer de trei ori. S-a mutat definitiv în România în anul 2005, alături de nevasta sa, Joy, pentru a ajuta la integrarea în societate a copiilor neglijaţi sau orfani.
Spriggs e foarte fericit aici, mai ales acum, când priveşte înapoi, la cei cinci ani şi jumătate care au trecut de când a păşit pentru prima dată în România, la Cluj-Napoca.
„Nu ştiam nimic, pe nimeni, nici măcar limba română", îşi aminteşte David, în vârstă de 65 de ani. Mereu cu zâmbetul pe buze, el trăieşte într-un apartament aflat la etajul patru, în cartierul Gheorgheni, alături de soţia sa Joy, în vârstă de 61 de ani. Tot aici e şi „sala de clasă" în care cei doi soţi îi învaţă engleza pe copii.
Joy a învăţat cu greu limba română: „E foarte grea, dar gramatica e interesantă." Cei doi soţi au repus pe picioare 49 de tineri. Toni, unul dintre ei, a ajuns pe scenele de operă din Paris, iar un alt băiat se află acum la facultate în Scoţia. La vară, Bogdan Stănea, în vârstă de 31 de ani, va merge cu soţii Spriggs în Scoţia, unde va lucra două luni ca voluntar. Mihai Varză, un tânăr orfan în vârstă de 33 de ani, şi-a recăpătat speranţa în urmă cu aproape doi ani, în momentul în care i-a întâlnit pe soţii Spriggs. Mihai era pe atunci unul din zecile de orfani ai Centrului de Plasament „Sfântul Andrei", din localitatea clujeană Jucu, şi suferea pentru că avea un picior mai lung.
Nu putea să umble decât ajutat de două cârje. Asta până ce i-a cunoscut pe David şi Joy. Ei l-au ajutat financiar pentru operaţie şi au avut grijă de el şi după aceea. „Eu am crescut la casa de copii din Jucu şi m-am bucurat tare mult când i-am cunoscut. Îi ştiu din luna noiembrie a anului 2008. Ştiam ce fac şi am ajuns şi eu să îi cunosc. Au venit cu mine la spital ori de câte ori era nevoie, c