Pasionat de pictură şi arhitectură, şi-a făcut singur toate instalaţiile electrice şi sanitare din casă. De numele lui se leagă primele modernizări făcute la Spitalul Judeţean din Baia Mare.
Dumitru Păun este medicul care face excepţie de la regulă. Bonom, cu o figură jovială, este primul care intră în contact cu pacientul. Are un întreg arsenal de glume cu care reuşeşte să aducă un zâmbet pe faţa bolnavului. „Este foarte importantă starea de spirit a celui care urmează să sufere o intervenţie chirugicală. O vorbă bună ajută de multe ori", explică medicul.
Voia să fie inginer constructor sau arhitect
Iniţial, şi-a dorit să-şi facă o carieră în domeniul construcţiilor şi a studiat matematica, algebra şi geometria până în ultima vacanţă din liceu, când a decis brusc să schimbe macazul. „Tare mult îmi plăcea şi îmi place şi acum să repar lucrurile. M-am gândit că aş putea «repara» şi oameni şi aşa m-am îndreptat spre medicină", spune specialistul. În ultimul an de liceu s-a pus cu burta pe carte serios şi s-a apucat de „tocit" biologia şi anatomia, ca să dea admitere la medicină. „Pe atunci se făceau meditaţii colective cu profesorul de la clasă şi, când m-a văzut profesoara de biologie în clasă, m-a întrebat ce caut acolo. I-am spus că vreau la medicină şi a râs de mine. A trebuit să fac faţă unui test fulger din materie ca să mă ia în serios", afirmă zâmbind Dumitru Păun.
A pictat mai multe tablouri
Pasionat de tot ce înseamnă frumos, Dumitru Păun, Mitică pentru prieteni şi apropiaţi, a pictat încă din şcoala generală. La îndemnul unui unchi învăţător care a văzut că „are mână", a trimis o lucrare la un concurs naţional de profil pentru copii şi a câştigat locul patru pe ţară. „Nu mai ştiu exact, am primit cred o diplomă, dar tare eram mândru. Parcă nu-mi venea să cred. M-au ajutat lucrările făcute, pentru că am tot