Vizitând restaurantul românesc din cadrul Pavilionului României la EXPO 2010, Shanghai, China, puteţi descoperi câteva dintre specialităţile tradiţionale româneşti. Astfel, la nivelul 2 al Pavilionului României, se găseşte restaurantul cu preparate culinare şi băuturi cu specific românesc. Potrivit MAE, spaţiul cu destinaţia de alimentaţie publică al pavilionului românesc de la EXPO Shanghai, are o suprafaţă de 352 de metri pătraţi şi o capacitate de 80 de locuri, şi va avea 400 de clienţi pe zi, valoarea medie a consumaţiei fiind de 50 de lei. Bucătăria românească este o denumire care încorporează rezultatul sintetizării, în timp, a gusturilor şi obiceiurilor gastronomice specifice poporului român.
Gastronomia românească este diversă, cuprinde nenumărate obiceiuri şi tradiţii culinare, mâncăruri specifice, împreună cu obiceiuri provenite prin intersectarea culturii gastronomice cu tradiţii ale altor popoare, cu care poporul român a intrat în contact dealungul istoriei. Bucătăria românească cuprinde atât bucate de zi cu zi cât şi preparate speciale pentru sărbătorile religioase, poporul român fiind creştin încă de la începuturile formării sale. Bucatele româneşti sunt alcătuite atât din legume, cereale, uleiuri vegetale, lapte, produse lactate cât şi din carne şi subproduse din carne. Un loc aparte în bucătăria românească, pe care vizitatorii le pot degusta sunt dulciurile tradiţionale, plăcintele şi dulceţurile, potrivit site-ului romaniaexpo2010.
Prin intersectarea culturilor, bucătăria românească a fost influenţată de bucătăria balcanică, germană, sârbească, italiană, şi maghiară, dar nu numai, ştiut fiind faptul că diversitatea gusturilor şi rafinamentul preparatelor din toate ţările lumii sunt apreciate de marii cunoscători ai tradiţiilor popoarelor. Prin formarea sa daco-romană cultura gastronomică a poporului român a moştenit numeroase ob