(Raspuns pentru FELICIA COMSA, F. AS nr. 885)
Tratamentele aplicate cumnatei dvs. din Germania, conform relatarilor dvs., sunt tratamente simptomatice (cortizon si antihistaminice) contribuind la ameliorarea crizelor de astm brosnic, dar tratand efectele bolii si nu cauza ei. In ceea ce priveste tratamentul cortizonic, am si pentru acesta rezerve serioase, privind efectele sale secundare negative, importante in cazul unei utilizari frecvente si in afara unui control medical strict.
Recomand cumnatei dvs. sa se adreseze de urgenta unui medic specialist alergolog sau chiar sa se interneze pentru investigatii de specialitate competente si detaliate intr-o clinica de alergologie. In urma unor investigatii de specialitate i se vor determina cu precizie alergenii (substantele iritante) care ii declanseaza crizele de astm si i se vor stabili tratamente de desensibilizare tocmai la acesti alergeni, asemanatoare unui vaccin, tratandu-se astfel cauza bolii pana la vindecarea definitiva.
Faptul ca bolnava si-a determinat singura prin experienta zilnica alergenii este un fapt pozitiv, care va fi comunicat medicului alergolog, urmand investigatiile datorita marelui numar de alergeni existenti.
Reactia negativa la frig a bolnavei ma face sa apreciez ca aceste crize de astm sunt consecinta unei bronsite cronice astmatice, care a determinat o sensibilitate marita a mucoasei bronsice la diversi alergeni. In acest caz, medicul alergolog ii va putea recomanda desensibilizarea cu vaccinul polimicrobian CCB produs de laboratoarele Pasteur - Paris, si care contine 4 tulpini microbiene, printre care streptococul hemolitic, streptococul viridans si pseudomeningococul.
VALERIU MUNTEANU - str. Albac nr. 1, ap. 16, Timisoara
"Pot avea un copil daca sufar de rectocolita hemoragica?"
(Raspuns pentru ANDREEA SABOU, F. AS nr. 900)
Pentru r