Preşedintele american, Barack Obama, s-a deplasat ieri în zona Golfului Mexic pentru a vedea cu proprii ochi evoluţia petei de petrol, care riscă să se transforme în cel mai mare dezastru ecologic din Statele Unite.
Momentan sunt desfăşurate mai multe operaţiuni simultane în încercarea de a proteja pe cât posibil coastele americane, la intervenţii participând şi compania British Petroleum (BP), care exploata platforma petrolieră Deepwater Horizon, relatează CNN. Platforma a explodat la 20 aprilie în Golful Mexic şi s-a scufundat două zile mai târziu.
Mai citeşte şi:
VIDEO 24 de ani de la Cernobîl: Catastrofa nucleară care a ucis aproape un milion de oameni
O parte din apele fluviului Mississippi au fost deviate în direcţia mlaştinilor pentru a respinge mareea neagră care se îndreaptă spre Delta celui mai lung fluviu din SUA. Pata de petrol este de cel puţin trei ori mai întinsă decât arătau estimările iniţiale, a declarat Hans Graber, cercetător de la Universitatea din Miami (Florida), care se bazează pe imaginile surprinse de satelit. Pata „creşte permanent, deci este probabil să fie deja mai mare decât am calculat noi", a explicat el.
Cu 800.000 de litri de petrol care se scurg în fiecare zi din puţurile forate sub platformă, catastrofa ar putea să depăşească amploarea celei provocate de Exxon Valdez, în 1989, în largul statului Alaska, considerată până acum drept cea mai gravă din istoria Statelor Unite. Ultimele evaluări arătau că suprafaţa petei este de peste 1.500 de kilometri pătraţi, respectiv cât suprafaţa Londrei.
Louie Miller, directorului filialei din Mississippi a Sierra Club, cea mai importantă organizaţie de mediu din SUA, a caracterizat mareea neagră drept „Cernobîlul Americii". „Această pată de petrol ameninţă nu numai mlaştinile şi pescăriile noastre, ci şi modul noastră de viaţă", a declarat guve