Fotbalul american, cel mai îndrăgit sport de peste Ocean, a apărut şi în peisajul românesc în urmă cu trei ani. Acum se dispută chiar şi meciuri oficiale.
De atunci, s-au format mai multe echipe, din dorinţa de a face din fotbalul american un sport cunoscut şi în România. Chiar dacă mulţi cred că fotbalul american se joacă doar în SUA, un grup de tineri a demonstrat contrariul şi a pus bazele primei echipe de fotbal american în Bucureşti. Bucharest Warriors a ajuns, după trei ani de supravieţuire în sportul românesc, să joace în două mari turnee europene.
Şi, pentru că este un sport nou în România, fotbalul american nu beneficiază de condiţii foarte bune. Dacă jucătorii de „soccer" din ţara noastră au parte de cantonamente în Antalya şi de salarii de sute de mii de euro, jucătorii din România de fotbal american trebuie să-şi plătească singuri echipamentele, cantonamentele sau deplasările. „Dacă nu avem sponsori, nu avem ce să facem şi trebuie să suportăm noi toate cheltuielile. Am băgat mii de euro în acest hobby, ne plătim singuri deplasările, echipamentul, cazarea", a spus Roman Seremet, preşedintele-jucător al clubului.
Un alt impediment în calea performanţei sunt şi terenurile de joc. Deoarece în ţara noastră există doar 5-6 echipe de fotbal american şi nu este un sport promovat, nici meciurile nu decurg precum cele din Statele Unite. Liniile terenului sunt vizibile cu greu, yarzii sunt măsuraţi în metri, iar barele porţilor sunt făcute din stâlpi de plastic. În plus, dacă în SUA se joacă mereu cu tribunele pline, iar televiziunile plătesc milioane de dolari pentru a transmite meciurile, la noi în ţară nu găseşti în tribunele stadionului Voinţa decât 2-3 jurnalişti (asta în zilele bune) şi câteva sute de suporteri, mulţi dintre aceştia fiind rude sau prieteni ai jucătorilor, sau pur şi simplu locuitori ai cartierului Aviaţiei.
Arbitrii, ven