Pesticidele continute in alimente sunt responsabile pentru o serie intreaga de maladii, de la probleme respiratorii, la leucemii si tot felul de tumori canceroase.
Acestea afecteaza afecteaza sanatatea tuturor, dar mai ales a copiilor. Desi sunt peste tot, in fructe, legume, dar si carne, specialistii spun ca exista solutii pentru a te asigura ca mancarea din farfuria ta, dar mai ales a copilului tau este daca nu perfect curata, atunci marca mai curata.
Conform Agentiei Europene pentru Securitate Alimentara, 60% din legume si 30% din fructe contin pesticide, dar exista cateva reguli simple prin care putem reduce semnificativ consumul acestora.
1. Cumpara alimente bio - este cala cea mai usoara, dar ceva mai scumpa. Copilul tau merita sa primeasca cereale, branza si unt ecologic.
2. Spala temeinic cu apa din abundenta, legumele (cartofii, morcovii, telina), dar inainte de a le curata.
3. Curata cu o coaja grosa legumele si fructele.
4. Fa rosiilor o baie de cateva minute (2-3 minute sunt suficiente), in apa in care ai adaugat putin bicarbonat de sodiu, care are proprietatea de a anihila unele dintre pesticidele folosite.
5. Spala portocalele, kiwi si bananele, inainte de a le curata. Incearca urmatorul experiment ca sa vezi logica si eficienta acestui sfat. Pune in camara o portocala spalata bine si una nespalata. Cea spalata se strica in doua zile, cea nespalata nu, din cauza solutiei chimica care a fost stropita pe coaja pentru a o face sa reziste pe rafturi.
6. Consuma doar fructe si legume de sezon. Cele cultivate in extra-sezon sunt pline de pesticide si alte chimicale. Evita fructele de "plastic". Un mar care are o pata este mult mai sanatos decat unul "perfect". Merele din China si kiwi din Argentina, de exemplu, au fost tratate chimic ca sa reziste transportului. @N