În anii ’50, când dr Ancel Keys ajungea pe Insula Creta, se declara uimit de cât de mult ulei de măsline obişnuiau să toarne în salată cretanii. "Dumnezeule!", a exclamat el, "dar frunzele voastre de salată înoată în ulei!". Se pare însă că nu a fost singurul care a observat asta...
De-a lungul secolelor, călătorii străini care au ajuns pe Creta, ca şi în alte teritorii greceşti, au observat, cu aceeaşi uimire, că locuitorii obişnuiau să folosească foarte mult ulei de măsline, pentru orice tip de preparate.
Cercetările întreprinse, în anii '50, de dr Ancel Keys (expert american în nutriţie) cu privire la alimentaţia locuitorilor din Insula Creta au condus la o concluzie surprinzătoare: cantitatea mare de ulei de măsline, presat la rece, departe de a fi nocivă pentru organism, era parte a unei diete mediteraneene care, vreme de milenii, s-a dovedit a fi "vinovată" de speranţa mare de viaţă a grecilor.
Longevitatea lor a fost pusă şi pe seama acestui ulei miraculos, care protejează organismul de diferite afecţiuni, între care cele de inimă sau cancerul, fiind un excelent antioxidant şi ducând la reducerea colesterolului. Dintre toate sortimentele de ulei de măsline grecesc, cel cretan este, de departe, unul dintre cele mai bune din lume, nu doar din Grecia. Îl turnăm din belşug în salate, îl folosim când pregătim dulciuri tipice greceşti...
Dar cel mai adesea, urmând una dintre cele mai vechi reţete ale Eladei, uleiul de măsline se toarnă peste o felie de feta, acea brânză specifică pentru păstorii greci şi pentru denumirea căruia, ca produs exclusivist, Grecia a dus o luptă puternică în ultima perioadă cu Uniunea Europeană.
BRÂNZETURILE ELADEI
"Feta" înseamnă, în fond, "brânză" - de aceea este pleonastic să spunem: "brânză feta". Însă dacă vrei să înţelegi care sunt gusturile brânzeturilor eline, at