Vitamina D din uleiul de peşte, care a marcat copilăria multor generaţii, previne rahitismul şi are un rol foarte important în apărarea organismului, susţin cercetătorii danezi.
Dacă în trecut soarele şi uleiul de peşte gras erau recomandate de medici copiilor ca măsură împotriva rahitismului, acum s-a descoperit că vitamina D este şi un ingredient esenţial pentru mecanismul imunitar al organismului, arată un studiu danez, publicat recent de „Journal of International Medecine".
Cercetările care au ca subiect central această enzimă-hormon demonstrează că vitamina D previne atât rahitismul, fracturile osoase ale vârstnicilor, previne mai multe tipuri de cancer, maladiile cardiovasculare, dar şi diferite tipuri de infecţii bacteriene şi virale, precum şi anumite tipuri de afecţiuni autoimune.
Medicament revoluţionar
Ultimele cercetări, menţionează publicaţia franceză „Le Point", relevă rolul central al vitaminei D în activarea sistemului de apărare imunitară. Simplificat, mecanismul decurge în felul următor: în momentul în care un corp străin (denumit antigen - Ag - şi care poate fi o bacterie sau un virus) pătrunde în organism e „înghiţit" (fagocitat) de celulele macrofage din sânge. Apoi, antigenul este „adus în faţa" limfocitelor T specializate care se vor diviza. O parte dintre ele vor deveni limfocite T killer, capabile să distrugă „inamicul", iar o parte vor deveni limfocite T de memorie, care vor păstra amintirea „intruşilor".
Specialiştii danezi au demonstrat că vitamina D este indispensabilă pentru a activa aceste mecanisme de apărare ale organismului.
Descoperirea ar putea avea, în practică, beneficii multiple, deoarece răspunsul imun este implicat în diverse boli infecţioase, în bolile autoimune, în transplantul de organe, precum şi în diferite alte afecţiuni inflamatorii. Echipa daneză a stabilit lanţul evenimentelor care d