Patru ani de interdicţii la export. Atât au avut de îndurat producătorii noştri din cauza pestei porcine, maladie care a provocat pagube de milioane de euro zootehniei noastre. Iar noi am scos din buzunar mai mulţi bani pentru fiecare bucată de carne de porc cumpărată. După încheierea celor trei ani de vaccinare împotriva pestei porcine, Comisia Europeană ne-a permis, ca de la 1 ianuarie 2010, să participăm pe piaţa comunitară cu mărcile noastre, dar numai cu carnea de porc provenită din alte state (libere de pestă). Producătorii noştri aşteaptă, acum, să poată comercializa pe piaţa comunitară carnea de porc produsă în ţară. O decizie urmează să fie comunicată autorităţilor noastre de către Comisia Europeană abia la finele lunii iunie.
Tot mai mulţi producători interni de carne de porc caută să-şi recâştige pieţele externe, pierdute din cauza pestei porcine şi analizează oportunitatea să-şi extindă afacerile peste hotare.
Cu toate că decizia Comisiei Europene de ridicare a restricţiei la comerţul cu carnea de porc produsă în ţara noastră nu a fost încă adoptată, producătorii noştri încep, deja, timid, să-şi facă planuri cum să recucerească pieţele pierdute fără vina lor.
Un exemplu este "Suinprod" SA, o firmă din localitatea ilfoveană Cernica, al cărei domeniu de activitate este creşterea porcinelor.
Conducerea firmei a decis, recent, să deschidă două filiale, una în Spania (pentru comerţul intracomuniar), iar o alta în Republica Moldova (pentru accesul pe pieţele terţe).
"Am luat decizia să deschidem cele două filiale înainte de ridicarea restricţiei pentru că vrem să ne aflăm printre primii care iau startul pe pieţele externe pe care, din nefericire, ţara noastră le-a pierdut din cauza pestei porcine", ne-a declarat Sandu Nicolae, preşedintele Consiliului de Administraţie al "Suinprod" SA.
* Semne bune de la UE
În