Marea zi a protestelor de 1 Mai nu a fost un succes nici pentru Victor Ponta, nici pentru PSD. Desi, teoretic, ar fi fost de asteptat ca singurul, pana acum, partid de stanga, aflat in Opozitie, sa culeaga, fara mari eforturi, fructele electorale ale unei guvernari foarte slabe la vreme de criza, social democratii au aratat ca rateaza cu brio oportunitatea.
Prezenta la protestele organizate de PSD a fost cu mult sub asteptari, in cel mai bun caz, in Bucuresti, la jumatate fata de estimarile organizatorilor. In Valea Jiului, zona foarte saraca, rau lovita de somaj si unde s-a dus personal Victor Ponta, organizatorii mizau pe o mie de participanti si nu au reusit sa stranga decat vreo 300.
Prezenta slaba arata o aderenta si o forta organizatorica a PSD destul de slabe, dar si faptul ca partidul nu este perceput ca o alternativa viabila, straina de ravagiile crizei. Desi multi social democrati, loviti parca de amnezie, sustin ca PSD n-a mai fost la guvernare de 6 ani, oamenii nu au uitat ca social democratii au facut parte, anul trecut, din guvernul Boc, iar Victor Ponta a fost chiar unul dintre ministrii acelui guvern. Primul an de criza a fost gestionat in egala masura de PSD si PD-L, chiar daca social democratii zic acum ca n-au mancat usturoi.
In spatele acestui insucces a stat insa si un calcul gresit din start: e greu sa aduci oamenii la proteste intr-o zi dedicata, in mod traditional, distractiei. In Romania ziua de 1 Mai nu a fost niciodata una a revoltelor, cu exceptia unor episoade mai degraba nesemnificative din perioada interbelica, ci una a micilor acompaniati de bere si fum de gratar.
Esecul actiunii PSD a fost amplificat de dezertarea sindicatelor, care au refuzat sa se asocieze actiunii de pe 1 Mai, invocand propriul calendar de proteste si dorinta de a nu-l contamina politic. Argumentul ar fi valabil, daca