Arieratele statului au urcat la 1,6-1,7 miliarde de lei, de la 1,5 miliarde de lei la finele anului trecut, a declarat ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, care a precizat că plata tuturor datoriilor pe care statul le-a acumulat anul trecut ar reduce consistent capacitatea investiţională. Arieratele bugetului general consolidat au urcat la 1,5 miliarde lei în decembrie 2009, de la 1,08 miliarde lei în 2008 şi trebuie să fie reduse până la finele acestui an la 480 de milioane lei
Arieratele statului au urcat la 1,6-1,7 miliarde de lei, de la 1,5 miliarde de lei la finele anului trecut, a declarat ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, care a precizat că plata tuturor datoriilor pe care statul le-a acumulat anul trecut ar reduce consistent capacitatea investiţională.
Arieratele bugetului general consolidat au urcat la 1,5 miliarde lei în decembrie 2009, de la 1,08 miliarde lei în 2008 şi trebuie să fie reduse până la finele acestui an la 480 de milioane lei, potrivit scrisorii suplimentare din februarie la acordul stand-by încheiat de România cu FMI.
"Acum suntem undeva înspre 1,6 – 1,7 miliarde de lei (cu nivelul arieratelor - n.r.). (...) Plata tuturor datoriilor de anul trecut ar reduce consistent capacitatea investiţională nouă din acest an. Statul plăteşte datoriile. Am plătit mult din datoriile de anul trecut", a spus Vlădescu în cadrul emisiunii "După 20 de ani", difuzată duminică la Pro TV.
El a dat ca exemplu datoriile în valoare de 243 de milioane de euro pe care statul le-a plătit firmei americane Bechtel.
Anul trecut a existat un anumit optimism
Ministrul a ţinut să precizeze că o parte semnificativă a datoriilor statului de anul trecut au fost acumulate de autorităţile locale, care s-au bazat pe o evoluţie economică mai favorabilă şi au sperat că vor fi plătiţi din bugetul pe anul 2010 pentru obliga