Chiar dacă economia îşi revine, populaţia va simţi mai târziu o îmbunătăţire a nivelului de trai, avertizează analiştii. Momentul ieşirii din recesiune nu coincide cu cel al ieşirii din criză, spun economiştii. Aceştia mai cred că anul 2010 nu va aduce o creştere semnificativă a PIB.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) va revizui datele cu privire la evoluţia Produsului Intern Brut (PIB) în România pentru acest an şi pentru 2011, şi, cel mai probabil, se va face o ajustare negativă.
Mai citeşte şi:
Datoria publică, paşi mari şi siguri
În prognoza de primăvară, instituţia arăta că economia va avansa cu 0,8% în 2010, după ce în ultima lună a anului trecut estimările indicau o creştere de 1,3%. Însă finanţatorii externi nu aveau datele cu privire la evoluţia PIB din primul trimestru al acestui an. La sfârşitul săptămânii trecute, oficialii FMI dădeau de înţeles că lucrurile nu au evoluat conform aşteptărilor şi că vor fi nevoiţi să-şi revizuiască prognozele.
Opinia economiştilor este unanimă atunci când fac aprecieri cu privire la ieşirea din recesiune, adică două trimestre consecutive de creştere economică. Ei spun că acest lucru s-a putea produce începând cu a doua parte a anului, respectiv cu al treilea trimestru. Potrivit economistului-şef al BCR, Lucian Anghel, PIB-ul a rămas pe minus în primele trei luni ale acestui an. „Evoluţia din primul trimestru cred că a fost sub aşteptări şi va fi, din nou, pe teritoriu negativ. Estimez că PIB-ul a scăzut cu 3% - 4,5%. Cam ăsta este intervalul pe care îl luăm în calcul", a spus Anghel. Economistul a precizat că, în ansamblu, creşterea economică pe 2010 va fi „uşor peste zero".
Operaţie amânată
Directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA), Liviu Voinea, spune că deşi este posibil să avem două trimestre consecutive de creştere economică în 2010, anul se va încheia