Statul negociază cu Fondul Monetar Internaţional pentru o nouă tranşă de împrumut, dar banii FMI nu mai sunt de mare folos guvernanţilor români, transmite Realitatea.net. Cele 850 de milioane de euro care urmează să vină ar putea ajunge doar în conturile BNR, iar autorităţile vor trebui să se descurce cum se pricep mai bine cu plata salariilor şi a pensiilor. Singure nu au cum să reuşească aşa că vor bate din nou la uşa bancherilor.
Statul a împrumutat de la începutul acestui an pentru a-şi achita datoriile, în medie, pe lună, un miliard de euro, de la băncile de pe piaţa internă. Banii nu au fost de-ajuns, iar autorităţile române au făcut împrumuturi şi pe pieţele externe, adică de încă un miliard de euro.
Astfel, nota de plată a statului după patru luni este de 5 miliarde euro. Iar guvernanţii nu se opresc aici. Deja au făcut planul pentru luna mai: vor să mai ia de la bancheri încă un miliard de euro, iar prima licitaţie este programată chiar mâine.
Pentru că statul trăieşte mai mult din împrumuturi, datoria publică a României a depăşit 155 de miliarde de lei.
Discuţiile cu Fondul Monetar se vor termina săptămâna viitoare iar în luna iunie ar trebui să primim şi cea de-a cincea tranşă în valoarea de 850 de milioane de euro.
F.A. Statul negociază cu Fondul Monetar Internaţional pentru o nouă tranşă de împrumut, dar banii FMI nu mai sunt de mare folos guvernanţilor români, transmite Realitatea.net. Cele 850 de milioane de euro care urmează să vină ar putea ajunge doar în conturile BNR, iar autorităţile vor trebui să se descurce cum se pricep mai bine cu plata salariilor şi a pensiilor. Singure nu au cum să reuşească aşa că vor bate din nou la uşa bancherilor.
Statul a împrumutat de la începutul acestui an pentru a-şi achita datoriile, în medie, pe lună, un miliard de euro, de la băncile de pe piaţa internă. Banii nu au fost de-aju