Mulţi din bărbaţii intraţi în concediu de paternitate primesc o indemnizaţie de creştere a copilului de 4.000 de lei. În ultimele luni, numărul băcăuanilor care acceptă să schimbe scutece pe banii statului a crescut cu aproape 20%.
În prezent, în judeţul Bacău, sunt 5.050 de persoane care beneficiază de indemnizaţie de creşterea copilului, însă nu toate sunt mămici. Şi tăticii şi-au lăsat serviciul pentru a sta acasă să-şi crească bebeluşul.
În total, sunt 1.058 de bărbaţi care primesc indemnizaţii, cu 200 mai mulţi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Unul dintre aceştia este Ioan Oancea, din Bacău, care a luat această decizie în urmă cu un an şi două luni.
„Am ales să rămân eu acasă pentru că soţia câştigă mult mai bine decât mine, iar eu aveam probleme cu serviciul. Am luat hotărârea de comun acord şi a fost bine pentru amândoi. Acum copilul se apropie de vârsta de doi ani şi o să mă întorc la lucru“, a povestit bărbatul.
„Nu-i nimic ruşinos“
Ceilalţi tătici, care stau cu cei mici doar la sfârşit de săptămână, nu văd nicio problemă în a schimba rolurile. „Dacă asta ar fi cea mai bună variantă, atunci cu siguranţă aş accepta să stau acasă şi să-mi cresc băieţelul. Nu văd nimic rău în asta sau ruşinos. Eu, deocamdată, sunt tătic de week-end şi mă bucur de copil cât pot de mult în timpul liber“, a mărturisit Iulian Axinte.
Reprezentanţii Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale (AJPS) Bacău spun că tot mai mulţi bărbaţi şi-au luat concediu de creştere a copilului din cauza crizei economice.
„În ultimele luni s-a observat o creştere semnificativă în acest sens, deşi erau şi înainte de criză bărbaţi care primeau indemnizaţie de creştere a copilului. Recurg la această variantă din mai multe motive. Sunt cazuri în care aceştia au salariul mai mic decât al soţiei sau au unul mai mare, iar