Profesorul de sport şi-a depăşit condiţia de simplu instructor. El şi-a îndemnat elevii să tindă spre statutul de campion, indiferent de gradul de handicap.
Şi-a împărţit cei 40 de ani de activitate didactică între elevii cu dizabilităţi neuropsihice şi cei cu probleme de vedere. A observat la ei o dorinţă imensă atât pentru practicarea sportului, cât şi pentru performanţe de top internaţional. „Trebuie doar să ştii să-i atragi spre sport. Măiestria de a-i aduce la activităţile pentru mişcare“, spune Furda. Iar cei care fac sport şi obţin rezultate devin imediat modele pentru ceilalţi.
Campioni europeni
Cu nevăzătorii a fost mai uşor. La început au fost atraşi de atletism. Au ajuns mai mulţi în finalele naţionale. Un fost coleg de facultate i-a propus să participe în anul 1992, la Budapesta, la un concurs internaţional de torbal. Ştia de acest sport doar de la televizor. După doar trei luni de pregătire, elevii lui au reuşit să păşească pe podium. Au prins curaj şi au continuat să se pregătească. Au început să se claseze constant pe locuri fruntaşe, în diverse ţări europene, la competiţii internaţionale.
În anul 2005 au câştigat marele trofeu la Berna, la europenele de torbal. După încă două premii întâi au dus definitiv acasă trofeul cu ursul bernandez. Acum sunt invitaţi speciali la fiecare ediţie. Fac faţă cu greu solicitărilor pentru deplasarea la competiţii internaţionale, din motive legate de asigurarea finanţării. Noroc cu sponsori generoşi, atâţi câţi au mai rămas.
A inclus torbalul în programa şcolară naţională
În ultimii ani a reuşit să treacă oficial în programa şcolară sportul torbal pentru elevii nevăzători. „Împreună cu directorul Silviu Vanda am reuşit să convingem conducerea Ministerului Educaţiei să accepte educaţia fizică ca probă de bacalaureat“. În ultimii doi ani, absolvenţii de la nevăzători au dat proba de tor