Căpitanul Oltchimului, Steluţa Luca (35 de ani), se identifică cu istoria recentă şi cu cele mai mari succese ale grupării vâlcene. Un simbol pentru handbalul feminin românesc, jucătoarea cu „stânga de oţel“ se află acum la doar un pas de câştigarea Ligii Campionilor, unul dintre marile vise ale carierei ei.
Născută la Pechea, într-o familie numeroasă, cu alţi trei fraţi, Steluţa a avut o copilărie atipică pentru o fetiţă. În locul jocurilor cu păpuşile, mezina familiei Lazăr prefera concursurile de cros prin pădure cu băieţii, iar calităţile ei fizice şi înclinaţia către sport au fost repede remarcate de soţii Gheorghiu, Doina şi Adrian. "Antrenorii au rămas miraţi că ştiam din start cei trei paşi de handbal. Aruncam foarte bine din săritură, de multe ori de la centru şi dădeam goluri. Am prins jocul din instinct, cred", rememorează cu nostalgie Luca, care a început handbalul profesionist la CSS Galaţi.
O forţă a naturii, Steluţa trebuia să îşi împartă timpul între orele de handbal şi munca patriotică la CAP, unde mergea la cules de struguri şi cartofi. Aceste activităţi au călit-o treptat pe „fetiţa cu stânga de oţel", care a avut apoi o ascensiune fulmninantă în handbalului mondial ."Eram înaltă şi, ţin minte că oamenii mă trimiteau să ridic coşurile pline şi să le vărs într-o remorcă. Acolo mi-am format braţele", spune căpitanul Oltchimului.
Debut de senzaţie în campionat
Un fin căutător de talente, fostul tehnician al naţionalei, Gheorghe Tadici, a pus repede ochii pe ea şi a transferat-o la Zalău în 1992. Steluţa debuta astfel în prima divizie la doar 16 ani şi jumătate, marcând nouă goluri în primul său meci pentru formaţia ardeleană!
Un club mai puternic financiar şi mult mai bine organizat, Oltchim nu a stat mult pe gânduri şi i-a făcut repede o ofertă avantajoasă. Vulcanicul Tadici s-a opus plecării "perlei" sale şi a încercat p