A parcurs toate treptele din învăţământul vrâncean, calităţile sale de dascăl autentic ajutându-l să obţină performanţe de excepţie.
Profesorul de limba şi literatura română Enache Mîndrescu se poate lăuda că în cei 45 de ani petrecuţi la catedră a avut parte de numeroase împliniri, cartea sa de vizită recomandându-l drept unul dintre cele mai respectate cadre didactice din Vrancea.
În întreaga sa carieră a urcat toate treptele profesionale, fiind înzestrat cu vocaţie pentru această meserie.
„Dacă ar fi să o iau de la capăt, tot pe acest palier al învăţământului aş merge şi tot ca profesor de limba şi literatura română, care îţi oferă şansa de a face educaţie prin sensibilizare. Să ţinem seama că sufletul unui elev este ca un cămin care trebuie încălzit, iar cel care este dator să facă acest lucru este părintele de suflet, dascălul", îşi justifică menirea Enache Mîndrescu.
Activitatea sa didactică este una prodigioasă, bazată pe performanţă. A activat ca profesor la ţară, la Gologanu, apoi a fost director de şcoală la Mîndreşti şi Şcoala „Nicolae Iorga" din Focşani, profesor la Şcoala „Anghel Saligny", la Colegiul Economic, Liceul Pedagogic, Colegiile Naţionale „Unirea" şi „Al. I. Cuza", dar a îndeplinit şi funcţia cea mai înaltă în învăţământul vrâncean, respectiv de inspector general şcolar.
Performanţă la catedră
Timp de zece ani a avut 45 de elevi premiaţi la fazele naţionale de limba şi literatura română, din care opt cu premiul întâi.
De asemenea, a reprezentat Vrancea timp de opt ani în comisia naţională de limba română, fiind autorul a peste 60 de studii publicate în reviste de specialitate precum Tribuna Învăţământului, Didactica, Excelsior, Revista de Pedagogie, la care se adaugă sute de articole în presa locală şi naţională.
„Mi-a plăcut să călătoresc în învăţământ, dar nu la clasa a II-a, ci la clasa I, ca să