De câteva zile pensiunile şi casele de vacanţă din staţiunea de la poalele munţilor sunt ocupate în întregime şi nu mai există niciun loc de cazare. Hotelierii spun că 70% sunt yoghini, iar restul de 30% sunt turişti care au provitat de minivacanţa de 1 maiAutorităţile locale susţin că au venit peste 5000 de turişti în acest week-end la Herculane, iar vânzătorii ambulanţi de produse ovo-lacto-vegetariene susţin că vânzările au fost peste aşteptări, mai bine ca în orice an precedent.
"M-am pregătit special cu miere de albine, fructe, legume, tocăniţă preparată acasă, ciuperci şi lactate. Cel mai bine s-a vândut mierea de albine, peste 300 de kilograme din miere de mană, 500 de kilograme miere poliformă şi mai bine de 400 de kilograme de miere din salcâm. Cred că voi fi nevoit să mă întorc acasă la Topleţ şi să mai fac aprovizionare cu miere pentru că am vândut aproape tot ce am adus", a declarat Constantin Papavă, comerciant.
Casele de vacanţă şi hotelurile au pregătit meniuri speciale, bazate pe salate, brânzeturi, mâncăruri din soia, ghiveci, astfel că de la 1 mai în staţiunea Herculane nu se mai prepară mâncare cu carne. "Comenzile merg strună, tot ce înseamnă salată verde, ceapă, ridichii, salate din castraveţi şi roşii, turiştii noştri yoghini cumpără fără măsură", a spus Maria Basulescu, bucătar pensiune.
Dacă dimineaţa adepţii MISA la micul dejun preferă verdeţuri, la prânz şi seara fac comenzi la bucătăriile pensiunilor să li se prepare mâncăruri din brânză, caşcaval, ouă şi lapte. "Am vândut omlete simple şi caşcavaluri pane de pe 30 aprilie până pe 2 mai cât nu am vândut tot anul", a spus Sofia Blidaru, bucătar.
Chiar dacă autorităţile locale şi poliţia susţin că sunt cei mai cuminţi turişti care au venit preodată în Herculane, yoghinii pun în practică câteva obiceiuri care îi fac curioşi pe toţi. Aproape toate oazele de verdeaţă şi