Până luni, 17 mai, mai multe categorii de contribuabili, persoane fizice, trebuie să completeze formularele şi să le trimită sau să le depună la unităţile fiscale de care aparţin. Anul trecut, peste 90% din contribuabili şi-au depus declaraţiile. Nu toţi au respectat, însă, termenul-limită, pierzând posibilitatea de a recupera bani de la stat.
Mai avem la dispoziţie fix două săptămâni pentru a depune „la fisc" declaraţiile privind venitul realizat anul trecut. Conform calendarului oficial al impozitelor publicat pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), până la 17 mai trebuie să completeze formularul 200 românii care, individual sau într-o formă de asociere, au realizat, în 2009, venituri din activităţi independente (activităţi comerciale, profesii libere - medic, avocat, notar, arhitect etc. şi drepturi de proprietate intelectuală - brevete de invenţie, drepturi de autor).
Acelaşi formular va fi completat şi de cei care au cedat folosinţa unor bunuri mobile şi imobile deţinute legal prin închirieri sau arendă, dar şi de cei care au derulat activităţi agricole pentru care venitul net se stabileşte în sistem real. Tot până la data limită amintită, trebuie să completeze formularul 201 contribuabilii care au realizat în străinătate acelaşi tip de venituri.
Nu trebuie să completaţi aceste declaraţii dacă obţineţi venituri numai din salarii, din pensii, din salarii în străinătate, din activităţi independente impuse pe baza normelor de venit, din premii sportive sau jocuri de noroc, din dobânzi şi dividende, din agricultură, din moşteniri, donaţii, burse, alocaţii de maternitate sau de şomaj.
Ce rost au declaraţiile
Cei mai mulţi dintre contribuabili se întreabă de ce trebuie să depună aceste declaraţii, de vreme ce şi-au înregistrat anterior contractele de cesiune a drepturilor de autor sau cele care at