ORGANIGRAMĂ l Marea descentralizare a serviciilor publice vine la pachet cu o "revoluţie" în schema ministerelor.
Ministerele Educaţiei şi Muncii au făcut publice reducerile de personal odată ce au idenfiticat şi "preţul corect" al serviciilor publice pe care le păstoresc. În schimb, alte instituţii centrale nu se grăbesc să lanseze vreun număr şi spun că sunt la stadiul de simulări. Spre exemplu, "în cazul Poliţiei locale, a fost constituit grupul de lucru care a elaborat deja o primă formă a normativelor de personal pentru serviciul public comunitar, aflată în dezbaterea factorilor implicaţi din cadrul ministerului", a declarat pentru Gândul şefa Direcţiei de Informare şi Relaţii Publice din cadrul MAI, Alina Ienciu. În ianuarie, ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, vorbea de 17.000 concedieri numai din primării şi consiliile judeţene, iar după două luni, tot el, declara că numărul "nu mai e de actualitate".
l Certă rămâne presiunea externă pentru ca lucrurile să prindă contur. Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, a declarat pentru Gândul că în prezent proiectul privind standardele de cost la nivelul autorităţilor locale a fost discutat de reprezentanţii Executivului cu misiunea FMI în ultimele zile. "Acestea vor duce la introducerea unei discipline la nivelul comunităţilor locale care din păcate la acest capitol nu stau bine". Întrebat de Gândul dacă aceste standarde vor avea ca efect noi disponibilizări dintre bugetari, Tănăsescu a fost ferm. "De la caz la caz (primăriile - n.red.) vor trebui să se adapteze. Aceasta este o componentă a modului de scădere a cheltuielilor publice", a spus Tănăsescu. Viziunea FMI este împărtăşită parţial de autorităţi. Concedieri se fac, dar puţine.
l Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret, instituţie subordonată Ministerului Educaţiei a trecut printr-un "proces se