În pofida protestelor vehemente ale sindicatelor elene, Guvernul de la Atena a fost obligat să mărească taxele şi impozitele. Premierul grec, George Papandreou, a lansat o serie de măsuri dure, pentru a primi ajutor financiar, printre care creşterea cotei TVA la 23% şi îngheţarea salariilor bugetarilor.
Guvernul de la Atena este obligat să „taie în carne vie", pentru a beneficia de ajutorul vital de 110 de miliarde de euro, acordat în urma planului de salvare convenit cu cele 16 state membre ale zonei euro şi Fondul Monetar Internaţional. Premierul grec a recunoscut într-un discurs public, susţinut ieri, că bugetarii vor fi cei mai afectaţi, aceştia trebuind să facă eforturi uriaşe.
Mai citeşte şi:
Papandreou: "Trebuie luate noi măsuri de austeritate pentru supravieţuirea ţării"
Întregul plan de austeritate adoptat ieri de Grecia va aduce economii de 24 de miliarde de euro în următorii trei ani. Cancelarul german Angela Merkel a salutat adoptarea acestui plan de austeritate şi a declarat că "Spania, Portugalia şi Irlanda ar trebui să facă tot ce este posibil pentru a evita situaţia în care se află Grecia".
Cresc toate taxele
Principala măsură de austeritate impusă de UE şi FMI este creşterea cotei Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) la 23%. Totodată, Guvernul de la Atena s-a angajat în faţa celor 16 state că va îngheţa salariile funcţionarilor publici şi că va elimina bonusurile din sectorul public.
Pompierii sau alţi angajaţi de la societăţile de luptă împotriva incendiilor vor fi de asemenea afectaţi. Ei vor plăti taxe şi impozite de două ori mai mari către buget. De asemenea, Guvernul elen pregăteşte pârghiile necesare majorării accizelor la combustibil, tutun şi alcool.
Miniştrii de Finanţe ai statelor din zona euro s-au reunite ieri pentru a discuta despre pachetul financiar pentru Grecia, care ar putea ajunge pâ