Operaţiile care micşorează dimensiunea stomacului câştigă teren în cazurile în care metodele tradiţionale nu mai au succes. Prin aceste tehnici pacienţii slăbesc zeci de kilograme, iar efectele constau în ameliorarea respiraţiei, în tratarea diabetului, normalizarea tensiunii şi în recâştigarea fertilităţii.
Chirurgia minim invazivă care limitează capacitatea stomacului de a primi cantităţi mari de hrană câştigă teren şi în România datorită duratei reduse de spitalizare (numai câteva zile) şi pierderilor importante în greutate.
„Eficienţa operaţiilor diferă în funcţie de tehnica folosită, dar, în medie, pacienţii scapă de 50-90% din excesul ponderal", spune medicul chirurg Cătălin Copăescu, specializat în chirurgie bariatrică, de la Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan" din Capitală.
Balonul gastric,fără operaţie
Prin metoda endoscopică, adică fără operaţie, se poate monta un balon gastric ce scade volumul stomacului. Este vorba despre un balon din silicon, iniţial dezumflat, care se introduce până în stomac, prin gură. Ajuns în stomac, balonul se umple cu 400-700 cm cubi de ser fiziologic şi cu albastru de metilen.
Fiindcă poate ocupa aproximativ două treimi din stomac, după plasarea balonului se creează senzaţia de saţietate chiar şi la ingerarea unei cantităţi mici de hrană.
După şase luni, balonul trebuie scos, fiindcă mediul acid din stomac îl subţiază şi există riscul ca acesta să se spargă. Totuşi, nici când balonul se sparge nu există riscuri pentru sănătate, fiindcă toate substanţele se elimină prin fecale şi nu produc reacţii adverse în organism.
Bypass-ul, cea mai complexă intervenţie
O altă tehnică laparoscopică constă în implantarea unui inel de silicon, intervenţie care presupune doar strangularea stomacului cu respectivul dispozitiv. „Se realizează un fel de clepsidră prin care mâncarea va trece control