Actorii Petru Ciubotaru şi Teodor Corban au intrat după 1990 în pielea cucoanei care a „împlinit" 160 de ani. Pentru artiştii ieşeni interpretarea Chiriţei este o datorie nescrisă, în semn de respect pentru patronul spiritual al instituţiei, Vasile Alecsandri, care a făcut eforturi ca teatrul să devină unul profesionist.
Coana Chiriţa nu trebuie să lipsească de pe scena Naţionalului ieşean, spun actorii pentru care acest rol este încercarea cea mai dificilă din carieră. După 1990, cei care au intrat în pielea Chiriţei Bârzoi sunt actorii Petru Ciubotaru şi Teodor Corban.
„Nu este deloc uşor să joci Chiriţa, dar cine o face va rămâne în amintirea spectatorilor. Îţi trebuie voce, prezenţă de spirit aparte. Personajele lui Alecsandri sunt ca nişte briliante“, spune Petru Ciubotaru, actor la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Iaşi.
Prima Chiriţă modernă
Cea mai longevivă Chiriţă de la Iaşi este Petru Ciubotaru, care a jucat până acum în două spectacole dedicatei cucoanei lui Alecsandri. Primul - în 1990, a fost regizat de Ovidiu Lazăr şi premiat la Festivalul Naţional de Teatru. Spectacolul a fost o combinaţie între „Chiriţa la Iaşi“ şi „Chiriţa în balon“.
„Pe scenă se vedea sala în oglindă: pe o pânză uriaşă era pictată sala de spectacole în cel mai mic detaliu, iar pe fundal se auzea vocea lui Miluţă Gheorghiu. Apoi, intra Petrică în haine de stradă, era costumat, machiat de asistenţi şi abia apoi începea spectacolul. Petrică a arătat tot timpul cât de mult îl admiră pe Miluţă Gheorghiu şi a încercat să ducă arta maestrului mai departe“, afirmă Ovidiu Lazăr, regizor.
Cel de-al doilea spectacol pe care Ovidiu Lazăr l-a pus în scenă, tot cu actorul Petru Ciubotaru, este „Chiriţa şi ceilalţi“, o piesă one man show, în care actorul interpretează şase personaje. „Chiriţa, Paraponisitul, Clevetici, Sa