Romania se indreapta spre majorarea taxelor ca solutie de reducere a deficitului bugetar pentru ca sperantele legate de reducerea cheltuielilor sunt foarte reduse, iar reducerea economiei gri ramane de ani de zile la stadiul de discutie, apreciaza economistul-sef al BCR Lucian Anghel.
El spune ca de aceasta data Guvernul se afla in fata unor negocieri cu adevarat dificile cu FMI pentru ca s-au acumulat angajamente restante, iar acum este nevoie de masuri decisive si cu atat mai costisitoare cu cat sunt amanate mai mult.
"Este una dintre cele mai dificile runde de negocieri cu FMI. Am promis multe lucruri, chiar daca unele nu tin neaparat de guvern. Este vorba si de acceptabilitate sociala, de proceduri democratice privind aprobarea in Parlament a unor legi, insa, in final, pentru FMI si Comisia Europeana conteaza rezultatele. Fondul este ca un investitor privat. Sunt niste calcule reci care se fac. Este ultimul ceas in discutiile cu FMI", a declarat Anghel intr-un interviu acordat ZF.
La evaluarile anterioare FMI a fost foarte tolerant si a continuat sa elibereze transele de bani in ciuda amanarii reformelor. Insa in acest an Romania trebuie sa reduca deficitul bugetar la 5,9% din PIB, de la peste 7% din PIB in 2009, iar respectarea angajamentului este complicata suplimentar de inrautatirea previziunilor de crestere economica de la 1,3% la 0,8% din PIB. Anghel apreciaza ca sunt slabe sanse sa fie reduse cheltuielile in perioada urmatoare avand in vedere modul in care s-au desfasurat lucrurile pana acum, astfel ca este de asteptat majorarea taxelor - o solutie ineficienta in conditiile in care economia nu isi revine.
"Spre majorarea taxelor ne indreptam. Daca nu putem sa reducem cheltuielile cu salarii, pensii si asistenta sociala, nu exista alta solutie decat sa majoram taxele si impozitele. Despre o baza de impozitare mai mare si despre redu